TAEKWONDO


EVET TAEKWONDO YAPIYORUM !
Evet 12 kiÅŸinin içtiÄŸi ÅŸiÅŸeden su içiyorum , LeÅŸ gibi terliyorum , Sıcak soÄŸuk demeden antreman yapıyorum . Evet , saklamıyorum ÅŸimdi siz bunlara öööÖÖÖ diyorsunuz ya hani , siz hiç çabanızın karşılığını aldınız mı ? Hiç 5 saniyenin hayatınızı deÄŸiÅŸtirebileceÄŸine inadınız mı ? Bunun yanı sıra kaybettiÄŸiniz de rahatça aÄŸlayacak bir omuz buldunuz mu ? Hata yapsanız bile arkanızı dönüp baktığınızda bravo diye bağıran insanlar gördünüz mü ? DüÅŸtüÄŸünüz de elbet size el uzatacak birinin olduÄŸunu bilerek yaÅŸadınız mı ?Mutluluktan aÄŸladınız mı hiç ? Peki heyecandan uyuyamadığınız geceler oldu mu ? Zor durumda kaldığınız da annenizden babanıza ve sizin yanınızda olacak antrenörleriniz , abileriniz veya takım arkadaÅŸlarınız oldu mu ? Arkadaşınız için baÅŸarsın diye veya sakatlandığında çabucak iyileÅŸsin diye dua ederek uyudunuz mu ? Zor ÅŸartlarda beraber çalıştığınız arkadaÅŸlarınız ve bundan mutluluk duyduÄŸunuz oldu mu ? Benim oldu iÅŸte bu yüzden sizin sadece oyun olarak gördüÄŸünüz , oynayamadığımız zamanlar da aÄŸladığımıza anlam veremediÄŸimiz , size göre basit olan bu oyuna , Bizler canımızı veriyoruz , Bizler PARK larda deÄŸil RİNG lerde büyüdük.VEEE sizin sokakta ÖLÜM diye KorktuÄŸunuzu biz RİNG lerde oyun diye oynadık.BİZLER bu oyuna TAEKWONDO diyoruz ! Biz bu oyuna aşığız !!! Ben sizin oyun olarak gördünüz bu oyuna hayatımı verdim koca bir ömür ! PiÅŸman deÄŸilim kendim ve tüm taekwondocularla gurur duyuyorum !

TAEKWONDO NEDİR ?
Tekwondo dünyada bilinen döÄŸüÅŸ sanatlarının hemen hemen en eskisidir.Ve kore kökenli silahsız döÄŸüÅŸ ve savunma sanatı olarak bilinir.Ortaya çıkış tarihi i.ö 37 olarak kabul edilen taekwondo yine kore kökenli bazı savunma sporlarının eski biçimlereine dayanır.Kore yarımadasını kuzey kısmında hükümran olmuÅŸ kogureyo hanedanlığına kadar uzanan bir tarihçesi vardır.O zamanlar vahÅŸi hayvanlara vebölgelerindeki eÅŸkiyalara karşı kendini savunmak amacıyla çıkarılmış bir savunma sanatı olup yumrukların yanı sıra yüksekten ve sıçrıyarak atılan tekmelerden geniÅŸ biçimde yararlanılır.Genel de bu spor savunma ve ruhsal geliÅŸim amaçlarına yöneliktir.Bu tekniklere TAEGYON yani ayak sistemi denmiÅŸtir..
Yine korede yapılmakta olan KWONPOP yani yumruk metodu olarak isimlendirilen diger bir sistemle birleÅŸtirilerek TAEK-KYON adı verilmiÅŸ bugünki adını almıştır.Bu ssanatta eÄŸitim gören kiÅŸinin beden ile zihnin tek bir birim gibi tepki göstererek deÄŸiÅŸen ÅŸartlara anında uyum saÄŸlıyacağı bir zihinsel ve ruhsal duruma ulaÅŸması büyük önem taşır.Böyle bir duruma tam anlamıyla ulaşıldığında günlük yaÅŸamdaki özne venesne ikiliÄŸi ortadan kalkar.Zihinsel ve bedensel uyum o zamanın dinleri taoculuk ve zen budacılık açısından bir amaç olduÄŸundan ve bu amaca ancak çalışarak ve deneyimle ulaşılabileceÄŸinden bu dinlere baÄŸlı olanlar felsefi ve manevi eÄŸitimlerinin yanısıra bu turlü döÄŸüÅŸ sanatlarıylada uÄŸraÅŸmışlardır.
Dolayısıyla bu sporlarla uÄŸraÅŸan kimselerde genellikle bu tur bir yaÅŸam sürerler veya ruh ve karakter yapıları buna çak müsait hale gelir:
UzakdoÄŸu sporlarıyla uÄŸraÅŸan insanlada dini verilerin kuvvetli olmasının seseblerinin başında bu sporların beden yanında ruh geliÅŸiminede katkıda bulunuyor olmasıdır. Bir taekwondocunun hiç bir zaman zayıflara dukunmamasının ve alelede sokak kavgası yapmamasının temelinde yatan ana faktörlerde bunlardır.
Taekwondo sporu ancak 1943 yılında korenin bağımsızlığa kavuÅŸması ile resmi bir hüvüyet kazannmış bu tarihten sonra dünyaya açılmıştır.16 Eylül 1961 yılında kurulan kore taekwondo birliÄŸi bu sporun yasallaÅŸmasını ve 25 Haziran 1962 de ulusal oyunlar kapsamına aldırarak yasallaÅŸmasını saÄŸlamıştır
30 kasım 1972 de dünya taekwondosunun merkezi kukkiwon açılmıştır ve kore Taekwondo baÅŸkanlığına Kim-un -yong getirilmiÅŸtir.Aynı zamandada Dünya Taekwondo federasyon baÅŸkanı oldu.25 Mayıs 1973 te 17 ülkenin katılımıyla ilk dünya ÅŸampiyonası yapıldı.Bu sporun Türkiyede yaygınlaÅŸması 1970 ‘de anterenör olarak getirilen Ço Sao- Se ile baÅŸladı.Bugün Taekwondo, olimpiyat oyunlarında olimpik spor olarak yer aldığından geliÅŸime son derece elveriÅŸli bir spor dalıdır.

DOBOG NEDİR ?
Dobog bir Taekwondo elbisesi deÄŸildir. Dobog öyle bir ÅŸeydirki üzerinde farklı dinleri farklı ırkları farklı cinsiyetleri farklı rengleri taşıyan bembeyaz bir elbisedir.O bembeyaz elbiseyi aÅŸkla giyersin üzerinde bembeyaz bir kuÅŸağı vardır beÄŸenmezsin civciv sarısını takarsın zaman geçer beÄŸenmezsin bahar yeÅŸilini takarsın bıkarsın deniz mavisini takarsın gün gelir yine bıkarsın kan kırmızısını takarsın bide bakmışsınki gökkuÅŸağı gibi evde bir çok kuÅŸağın olmuÅŸ üzerinde ise siyah bir kuÅŸak kalmıştır.sen dersinki baÅŸka renk kalmadı oysa bugüne kadar giydiÄŸin bembeyaz elbisenin üzerine siyah kuÅŸak tüm zıt görüÅŸleri birleÅŸtirir gibi tamamlamıştır bembeyaz elbiseni. Tamamlamıştırda içinde sanki biÅŸeyler eksik kalmış gibidir.Evet çok ÅŸey eksik daha sırtına yazdırırsın adını hayalini kurduÄŸun kahramanı yada çok sevdiÄŸin aşık olduÄŸun birinin adının yada soyadının baÅŸharfini.içinde zaferler elde ettiÄŸin yenildiÄŸin üzüldüÄŸün belkide aÄŸladığın Ama hala sanki birÅŸeyler eksik evet çok ÅŸey eksik gördüm eksiÄŸi bak songül dinç inkinin göÄŸsünde türk bayrağı var hatice kübra yangın ın baÅŸörtüsü ayyıldızlı bahri tanrıkulu nunkindede türk bayrağı var evet eksik bu silbaÅŸtan yine çalışırsın çoook çalışırsın neden seninde bembeyaz elbisenin üzerinde türk bayrağı yok o yüzden çok çalışırsın.Birgün hakedip o ÅŸehitlerimizin kanı ile renklenmiÅŸ ayyıldızlı bayrağımızı sende göÄŸsüne takarsın baÅŸörtüne takarsın.Ama hala birÅŸeyler eksik neden güzel ülkemizden çıktığımızda bi bakmışızki her ülke bayrağını takmış göÄŸsüne o zaman farklı olmalıyız onlardan,onlarla aynı yerde olamaz bayrağımız onun için dürüstçe sevgiyle aÅŸkla çalışıp bayrağımızı en üstte çektirmeliyiz. Bizim ÅŸanlı bayrağımız istiklal marşımız eÅŸliÄŸinde en üstte durmalı.İşte bu yüzden Almanyada doÄŸmuÅŸ büyümüÅŸ tanımadığımız Servet TAZEGÜL ü yüzünü görmediÄŸimiz Nur TATAR ı maçını yönettiÄŸimiz bahri tanrıkulunu 1 puan farkla yenildiÄŸimiz Çilem SARIOÄžLU nu nedensizce seviyoruz.Bir taekwondo elbisesi zannettiÄŸimiz dobog kardeÅŸliÄŸin bayrağı aÅŸkın sembolüdür.Dobog sevgi Taekwondo AÅžK tır.
KUÅžAK NASIL BAÄžLANIR ?


POOMSE NEDİR ?
Poomse hareketin kendiside değildir.Hareketlerin becerikli bir biçimde anlatımıdır.Seri hareketler biçiminde ruhunuzdaki becerinin ve yeteğin bir dışa vurumudur.Taekwondo felsefesinin bir kompozisyonu yani şekilerle anlatımıdır.
Eğer Poomsede bir beceri ve sanat göremiyorsanız o taekwondo poomsesi değildir.Bu becerilerin içindeki saklı anlamları yorumluyamıyorsanız oda taekwondo poomsesi olmaz.
Poomseler birbirine benzer hareketlerden oluşan fakat tamamen ayrı manalara gelen temel beceri hareketleridir.Taekwondodaki temel hareketlerin sanatlsal bir yaklaşımla anlatımı, taekwondo felsefesi ve etiğinin kompozisyon şeklinde ifade edilmesidir.
Örnek vermek gerekirse: Nasılki sessiz flim anlatmaca oynarken konuyu söylemeden hareket ve mimiklerle içeriğini ve bilinmesi istenen aksiyonu anlatmaya çalışıyorsanız taekwondoda poomsede böyledir.
Poomse çalışmak taekwondodaki temel tekniklerinizi sanatsal bir beceriye dönüşüp mükemmelleşmesine yardımcı olurken aynı anda ruhunuzun ve karekterinizin taekwondonun ilke ve prensipleri diye ifade edebileceğimiz felsefesinden uzaklaşmamasını sağlar.
Hem vucud hemde ruh ve zihnin gelişimini sağlıyan taekwondonun en temel öğesidir.

KUŞAKLARDAKİ RENKLERİN ANLAMLARI
Beyaz kemer :
Masumiyet
Temizlik ,saflık,hiçbir zararı olamayan,masumiyet
gibi anlama gelir..Taekwondoya ilk baÅŸlayan
ve taekwondo hakkında iç bir ön bilgisi
olmayan sporcular takarlar
Sarı kemer :
Kök salmak anlamındadır.Yere atılan tohum.
nasıl bir süre sonra sürgün verir kök salar ve
dünyaya merhaba derse...Sarı kemere geçen
bir sporcuda artık.taekwondo dünyasına kök salmış.
Prensiplerini öÄŸrenmiÅŸ ve geliÅŸmeye hazır
duruma gelmiÅŸ demektir.
YeÅŸil Kemer :
Sürgün vermek, büyümek anlamındadır.Taekwondo
sporunda kişi artık taekwondo ile ilgili
beceriler kazanmaya başlamıştır.
Mavi kemer :
GeliÅŸmek
GöÄŸe eriÅŸmek anlamındadır.Sürgün veren aÄŸaç
nasıl bir süre sonra geliÅŸimi tamamlar ve uzayıp
görkemli bir aÄŸaç olursa, taekwondocuda
artık gelişimini tamamlamış,temel teknikleri
öÄŸrenmiÅŸ yavaÅŸ yavaÅŸ olgunlaÅŸmaya baÅŸlamıştır.
Kırmızı kemer :
Tehlike manasındadır.Kırmızı kemerdeki bir
taekwondocu artık dikkate alınacak bir yapıya
sahiptir.Kendisine saldıran rakiplerini uyaran ama
ikazını dinlemeyip üzerine gelen muhaliflerini
kolayca bertaraf edecek yapıdadır.
Siyah kemer :
Olgunluk anlamına gelir.Beyazın tam zıddıdır.
Taekwondoda olgunluÄŸu ve profesyonelliÄŸi temsil eder.
Tehlikelerden çekinmez ve korku bilmez bir
karakter yapısını içerir.Siyah kemer takınan
sporcu hem fizikman mükemmel bir estetiÄŸe ve
ruh hali olarak toplum ahlak kurallarının zirvesinde
bir kişiliğe ulaşmış demektir.